
Systeem- en ervaringsgerichte psychosociale therapie
"Ik heb me nooit zo gezien gevoeld, dan toen jij liet zien dat je ook mens bent"
Systemische kijk op gezondheid
Een systemische kijk op psychische en lichamelijke klachten wil zeggen dat klachten of problemen nooit op zichzelf staan. Ze worden altijd gezien in hun context. Klachten ontstaan in het contact met je omgeving omdat er sprake is van een wisselwerking. Als jij iets essentieels nodig hebt wat de omgeving niet heeft, dan doe je een beroep op de omgeving voor iets wat zij niet kan bieden. Je komt dan iets tekort. Als de omgeving je iets geeft wat je niet nodig hebt, dan wijs je de omgeving af. Je krijgt teveel. Er is sprake van gezondheid wanneer het geven en ontvangen tussen jouw en de omgeving in balans is.
Je omgeving omvat bijvoorbeeld de gezinssamenstelling waar je in op bent gegroeid, de mate van emotionele beschikbaarheid van je ouders/verzorgers, je culturele achtergrond, je woonwijk, de leefstijl die je gewend bent, de vrienden die je hebt, de ziekten die voorkomen in je familie, je financiële situatie, de kansen die je hebt of de zorgen waar je mee geconfronteerd wordt. Het gaat om alles wat je leven beïnvloedt en waar je betekenis aan ontleent, maar wat niet direct in je lichaam of DNA zit.
Hoe de omgeving zich gedraagt, kan je niet beïnvloeden. Je hebt alleen de mogelijkheid om je er op een zo optimaal mogelijke manier toe te verhouden. Hiermee kan je het gevoel van gezondheid wel beïnvloeden.
​
Systeemgerichte psychosociale therapie
Vanuit de systeemgerichte psychosociale therapie kijken we specifiek naar jouw gezin van herkomst en onderzoeken we welke rollen, overtuigingen en overlevingsstrategieën je vanuit daar hebt aangenomen.
​
Daarnaast heb ik in het bijzonder aandacht voor het (levens)verhaal wat jij jezelf vertelt. Ieder ​mens heeft en vertelt een levensverhaal. Dit helpt om grip te krijgen op je ervaringen en geeft je een gevoel van consistentie. Met je levensverhaal leg je uit wie je bent en hoe of waarom je zo geworden bent. Zo vorm je een zelfbeeld en construeer je een identiteit.
​
Veel levensverhalen bevatten echter ook ontwrichtende ervaringen. Zulke ervaringen zetten je zelfbeeld op losse schroeven en maken je in de war. Dit kan gepaard gaan met allerlei psychische en fysieke klachten.
Samen kijken we naar het verhaal wat jij over jezelf verteld en welke invloed dit heeft op de klachten die je ervaart. Hierin heb ik bijzondere aandacht voor de invloed van ontwrichtende ervaringen.
​
​
Ervaringsgericht psychosociale therapie
Inzicht in de manier waarop jij je verhoudt tot je omgeving, onderzoek ik op een ervaringsgerichte manier. Overlevingsstrategieën en niet-helpend gedrag die je in het dagelijks leven toepast, neem je automatisch mee de therapiekamer in. De ervaringen die we opdoen in het contact tussen ons, zijn daarom een prachtig startpunt voor het opdoen van inzichten over de manier waarop je omgaat met jezelf en anderen. Je krijgt inzicht in wat je fijn vindt aan eigen interactiepatronen en wat je graag anders zou willen doen. Vanuit de bewustwording ontstaat er ruimte voor het kiezen van ander gedrag.
​
Zorgethiek - de relatie tussen cliënt en therapeut
Ik vind het belangrijk om als mens tegenover je te zitten. De relatie tussen jouw en mij moet ondersteunend zijn aan het therapeutische proces. Heling kan wat mij betreft alleen plaatsvinden wanneer je dit niet alleen hoeft te doen. Als mens hebben we elkaar immers nodig.
De zorgethiek is een filosofische stroming die bijzondere aandacht geeft aan de relatie tussen de hulpverlener en de cliënt. Vanuit deze stroming onderzoek ik steeds wat passende en helpende hulp is gezien de unieke en persoonlijke situatie van jou als cliënt. Jou ervaringen en levensverhaal verdienen bijzondere aandacht in onze relatie. Daarom stel ik mijzelf ook steeds de vraag wat goede hulp is in het nu en in de algemene zin van het woord.
​
Embrace
Ik zoek samen met jou of jullie naar een manier waarop je duurzaam om kan gaan met de unieke behoeften van jouw lichaam en jouw geest, in de omgeving waar je mee te maken hebt. Dit doe ik door mezelf in te zetten als instrument.
We kijken welk gedrag je hebt geleerd om te overleven en onderzoeken samen of we het niet-helpende gedrag hierin kunnen aanvullen met helpend gedrag. Hierin heb ik niet alleen oog voor jouw plek in je familiesysteem, maar ook naar de invloed van rest van je sociale, culturele en maatschappelijke omgeving.
​
We onderzoeken de behoeften die je hebt en de manier waarop jij je verhoudt tot je omgeving. Dit zodat je regie kan nemen over de factoren waar je wel invloed op hebt. ​
​
